Van een voetbalveld naar een groene woonwijk!
Bijna elke adviseur van IBD heeft een steentje bijgedragen! Sebastiaan Scholten en Lisa van Geffen vertellen welke slimme maatregelen ze hebben getroffen om van een voetbalveld een groene woonwijk te maken. Ontdek de genomen stappen in de voorbelastings-, bouwrijp- en woonrijpfase.
Sebastiaan verteld: “Het oude terrein van Dubbeldamse voetbalclub OMC wordt ontwikkeld tot nieuwe woonwijk. We bouwen 50 koopwoningen en 25 appartementen in de sociale sector. Zoals je op de afbeelding ziet, krijgt groen veel aandacht en ruimte. IBD is nu bezig met de voorbereidingen van de woonrijpsituatie.
Waar Sebastiaan trots op is? Binnen budget en volgens planning werken!
“Financieel loopt het project hartstikke goed en we werken nog steeds volgens planning. Terwijl het al acht jaar geleden is dat ik als kostendeskundige een raming opgesteld heb van de voorbelastings-, bouwrijp en woonrijpfase. Ook we werken nog steeds volgens planning. Dit lukt ons doordat we tijdig beginnen met de voorbereiding en vooruitkijken wat er nodig is in het project. We hebben wel een paar tegenvallertjes gehad, zoals een duiker die we niet konden plaatsen in de bouwrijpfase, vanwege een obstakel in de ondergrond. Maar doordat we hier al tijdens de bouwrijpfase achter kwamen, kunnen we dit alsnog in de woonrijpfase in orde maken, zonder dat het project vertraagt.”
Samenwerken met het hele IBD!
Alle teams van IBD zijn betrokken: Groen en Cultuurtechniek, Constructie en Geotechniek, Riolering en Waterhuishouding, Contracten en Kosten, Wegen en Verhardingen, Directie en Toezicht én het Droneteam. “Dat maakt dit project voor mij wel extra bijzonder! Je ziet dit uiteindelijk ook terug in de kwaliteit. Doorgaans legt de ontwikkelaar zelf de openbare ruimte aan, maar dan zie je dat de beheerder bij de oplevering vaak niet tevreden is, omdat het niet voldoet aan de standaarden van de gemeente. Mijn advies aan gemeentes is dus om op projecten de regie in handen te houden en de openbare ruimte zelf aan te leggen.”
a b
[a] Archeologische verwachtingskaart RAAP-rapport 1672 Gemeente Dordrecht
[b] RAAP Rapport 1672 Eiland van Dordrecht
Voorbelastingsfase: voorbelasten van de bodem was maatwerk
Om de zettingseis in het projectgebied te behalen en het terrein correct voor te belasten, schakelde Sebastiaan team Constructies en Geotechniek in. Adviseur Lisa van Geffen: “Ik heb zettingsberekeningen gemaakt op basis van geotechnisch onderzoek en laboratoriumproeven. Er bleken veel verschillen in de ondergrond te zitten, door een voormalige stroomgeul in het projectgebied. Er was dus maatwerk nodig: bij elke doorsnede is een apart lengteprofiel gemaakt van de ondergrond met elk een eigen berekening voor de voorbelasting.” Vanuit deze berekeningen bleek dat er zettingsversnellende maatregelen in de vorm van een extra overhoogte en gedeeltelijk verticale drainage nodig zou zijn om tot voldoende zetting te komen binnen de gestelde voorbelastingsperiode en daarmee de restzettingen te verkleinen. Lisa: “Ook hebben we tijdens het zettingsproces een maandelijkse inmeting aan de hand van zakbakens laten uitvoeren. Met deze gegevens controleerde ik door middel van FIT-berekeningen of het zettingsproces verliep zoals berekend, en dat pakte positief uit!”
Bouwrijpfase: asfalt voordeliger dan straatstenen en handige sleuven!
Tijd voor de bouwrijpfase, waarin we de voorbelasting verwijderen en het riool en de bouwweg aanleggen. “We hadden tijdens de voorbelastingsfase de beoogde rioolsleuven alvast van zand voorzien, waardoor we het riool gemakkelijk aan konden brengen in de bouwrijpfase”, vertelt Sebastiaan. “In eerste instantie wilden we de bouwweg van hergebruikte stenen maken, maar dit bleek duurder dan asfalt vanwege de arbeidskosten. Asfalt breng je in twee dagen aan en in de woonrijpfase frees je het eraf en kan je het weer 100% recyclen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en is ook minder arbeidsintensief. Een mooie besparing en er ligt nu een hele mooie bouwweg. Een andere slimme maatregel was dat we sleuven aangebracht hebben in het asfalt en deze met straatstenen hebben gevuld. Zo ziet de bouwaannemer straks precies waar hij op het riool moet aansluiten; op deze plekken hebben wij namelijk alvast een deel van de huisaansluiting aangelegd. Daarnaast hoeft de aannemer het asfalt niet meer op te breken op deze plekken.”
Woonrijpfase: aandacht voor het klimaat
Momenteel werkt IBD aan de woonrijpsituatie en wordt het ontwerp van de buitenruimte technisch uitgewerkt. In dit plan zitten een aantal leuke duurzame maatregelen:
· Zo min mogelijk straatkolken:
Aan de buitenrand van de weg langs de rand van het projectgebied, brengen wij een brede band aan. Hierin zitten brievenbusachtige openingen. Het water dat op de openbare weg valt, stroomt dan niet weg in de kolk, maar door die opening via de berm naar de sloot. Dit scheelt de aanleg van kolken én is makkelijker in onderhoud.
· Nieuwe locatie bomen Spuiboulevard:
Op korte termijn starten we met de aanleg van de centrale groenstrook. We bewerken deze grond door hem om te spitten en door te mengen met 3000 kuub compost. Vervolgens zaaien we de grond in met een groenbemester: een plantje dat stikstof uit de lucht haalt en via zijn wortels in de bodem brengt. Begin 2026 komen hier vanaf de Spuiboulevard 15 grote volwassen bomen naartoe. Sebastiaan: “Dus als je hier komt wonen, staan er gelijk mooie grote bomen. Dit hebben we samen onze groenadviseurs Jan de Geus en Martien van Eekelen voorbereid.”
· Opvangen van regenwater:
Met onze riooladviseur René Huisman hebben we een oplossing bedacht om regenwater van de sociale huurwoningen op te vangen. We brengen Bufferblocks aan onder het parkeerterrein, waar we het regenwater tijdelijk in opslaan.
Meer informatie?
Bekijk de website: Home - Dubbeldam InBloei