Headerfoto

Zomereditie 2018

De zomer is er!


En dat is de afgelopen weken al goed te merken met die prachtige zonnige dagen. Een goed begin van hopelijk een lange zonnige zomer.

Voordat we daarvan gaan genieten, eerst nog even iets anders: de zomereditie van de IBD nieuwsbrief! In deze editie leest u over Speelpolder Heerjanneke in Heerjansdam, wormen die de wateroverlast in Dordtse parken verhelpen, de werkzaamheden aan de Oranjelaan en Oranjepark in Dordrecht en de trotse winnaar van een bijzonder schoolproject in de regio.


Veel leesplezier en alvast een fijne zomer(vakantie)!


Roparun 2018

IBD sponsort Roparun 2018  Heerjanneke
Wormen uitzetten

'Speelpolder Heerjanneke' in Heerjansdam geopend


Wormen helpen bij water afvoeren


Op 16 mei 2018 is de speelpolder in Heerjansdam officieel geopend door wethouder Jacqueline van Dongen (Natuur en Recreatie) van de gemeente Zwijndrecht. In de speelpolder is een nieuwe waterpartij gegraven waar een aantal speelvoorzieningen is gemaakt, zoals: boomstammen over het water, een ruimtenet en stapstenen. Als laatste wordt er nog een trekpontje toegevoegd. Naast een trapveldje is er ook een speelbuis, theatertje en liggen er boomstammen voor het bouwen van hutten.


Klauteren naar hartenlust

"We hebben op de Hooge Nesse in Zwijndrecht al een speelbos waar kinderen naar hartenlust kunnen klauteren, bouwen en spelen in de natuur. Deze nieuwe speelpolder die samen met basisschoolkinderen van de Rank en Koningin Julianaschool is ontworpen, is daar een prachtige aanvulling op", aldus wethouder Jacqueline van Dongen.


Fruitige beplanting

Voor de beplanting is gekozen voor fruit in de vorm van appel-, kersen-, pruimen-, en tamme kastanjebomen. En voor blauwe bessen- en hazelnootstruiken. Een bloemrijke strook is ingezaaid en trekt na ontwikkeling veel insecten aan. Deze strook mogen kinderen ook als plukweide gebruiken.


Samenwerking

De uitwerking van de speelpolder is een gezamenlijk project van de gemeente Zwijndrecht, Staatsbosbeheer, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, Provincie Zuid-Holland en het IBD.


Een van de Dordtse parken kampt al langer met wateroverlast. Verschillende onderzoeken laten zien dat er verdichte lagen in de bodem aanwezig zijn, waardoor water moeilijk weg kan. Aan ons is gevraagd een oplossing te vinden voor de wateroverlast.

Allereerst worden deze dichte lagen gebroken door lucht, waarna ze worden gevuld met kleine korreltjes Perliet. Dit is een lichtgewicht vulkanisch gesteente, wat de bodem luchtiger maakt en houdt.


Drainage

Om het overtollige water kwijt te kunnen, moeten de ondergrondse lagen worden verbonden en verbindingen met grondwater worden gemaakt. Dit gebeurt door injectiegaten en de duur van luchtinjectie zo op elkaar af te stemmen, dat de lucht via een naastgelegen gat ontsnapt. Vervolgens is de drainage (afvoeren van water uit de bodem via de grond) opgezocht met behulp van een grondradar en schoongemaakt, doorgespoten en waar nodig gerepareerd.


110 kilo regenwormen

Als laatste stap zijn er wormen uitgezet. Jan de Geus, projectingenieur bij het IBD, vertelt hier meer over: "Samen met de gemeente Dordrecht hebben we ruim 110 kilo regenwormen op 4500 m2 uitgezet. De wormen kruipen na enkele minuten zelf de bodem in.


Waarom we dit doen? We hopen dat deze wormen de onverteerde plantendelen in de bodem gaan verwerken. Zo ontstaat er een nieuw gangenstelsel, waardoor verse lucht en water de bodem in kunnen dringen. Dit gangenstelsel sluit aan op de eerder met luchtdruk gemaakte kanalen. Hierdoor ontstaat een goede bodem die de uitwisseling van bodemlucht en de afvoer van regenwater goed kan reguleren. Dit activeert het bodemleven en de beworteling van het gras en bomen.
  zebrapad
oranjelaan

Schoolzone met zebra's en padden in Heerjansdam


Werkzaamheden Oranjelaan en Oranjepark, dat is best even plannen


De gemeente Zwijndrecht en het ingenieursbureau hebben schoolkinderen van Het Rajubibos in Heerjansdam gevraagd hoe zij de verkeersveiligheid in de buitenruimte rondom de school beter kunnen inrichten. Zeker 150 kinderen uit groep 3 tot en met groep 8 maakten een ontwerptekening. Dit leverde verrassende en creatieve ontwerpen op.


Ontwerp Zebra-Pad wordt uitgevoerd

Uit al die ontwerpen werd op 16 april het winnende ontwerp bekend gemaakt door de toenmalige verkeerswethouder en juryvoorzitter Robert Kreukniet. Het ontwerp 'Zebra-Pad' van Roxanne is de winnaar. In haar ontwerp 'Zebra-Pad' zijn de 2 dieren in het woord zebrapad letterlijk vertaald in een ondergrond van zebrastrepen met daarin afbeeldingen van een pad. Daarmee wordt het gebied op ludieke wijze als schoolzone aangemerkt. De ontwerpen van Oscar 'Letters' en Evi 'Mozaïek', deden het ook erg goed. Ook deze ontwerpen krijgen een plekje in de omgeving.


Veiligheid bij school

De Sportlaan en Nijverheidsstraat in Heerjansdam zijn toe aan een opknapbeurt. Het riool wordt vernieuwd en de weg waar nodig opgehoogd. Daarbij wordt ook gekeken naar de openbare verlichting en het groen. Om het gebied, waar veel kinderen lopen, veiliger te maken wordt het gedeelte van de Sportlaan tussen de Groene Zoom en de Dercksenstraat ingericht als schoolzone. De uitvoering van Roxannes ontwerp start naar verwachting in het najaar van 2018.


Na de opknapbeurt van de Merwedestraat is de aannemer Gebr. Van Kessel verder gegaan met het opknappen van de Oranjelaan en Oranjepark. "Naast het vervangen van het asfalt, grijpen we het onderhoud gelijk aan om ook de inrichting van de Oranjelaan te verbeteren". Dat zegt Ries van der Pijl, projectregisseur bij het ingenieursbureau en betrokken bij de Oranjelaan.


Dag en nacht

"Netbeheerder Stedin verlegt op dit moment de gasleiding vanuit de middenberm naar de zijberm. Doordat het werk van Stedin twee maanden is uitgelopen, kunnen wij nu nog niet starten met al onze werkzaamheden. We zijn wel aan de middenberm bezig. Daar brengen we volgende week de asfaltonderlagen aan. Zodra de middenberm klaar, zorgen we er voor dat daar al het verkeer over kan, auto's, fietsers, inclusief parkeervakken. Op deze manier kan het verkeer doorgaan en wij doorwerken aan de vier vakken parallelwegen. We draaien nu echt dag en nacht. Ook in het weekend. We moeten namelijk echt op 1 oktober klaar zijn vanwege de Synode. In november 2018 is het namelijk 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. Een belangrijke mijlpaal die groots in de stad, het land en zelfs internationaal gevierd zal worden. Dit soort grote opbrekingen in de stad zijn dan niet handig".


"Bij de werkzaamheden op het Oranjepark lag wel een uitdaging, vervolgt Ries. Daar zit de Brandweer en is het Johan de Wittgymnasium, die beide tijdens de werkzaamheden altijd toegankelijk dienen te blijven. We hebben een doorsteek gemaakt richting de Toulonselaan. Door slimme verkeerregelinstallaties te plaatsen gaat alles direct op groen zodra de Brandweer uitrukt. Op de Krommedijk was éénrichtingsverkeer ingesteld en is er een tijdelijke baan voor de Brandweer en andere nooddiensten gemaakt. Ook is rechtsaf, richting station, vrijgegeven. Zo kunnen de vele bussen die over het Sumatraplein richting station rijden, dit zonder te veel oponthoud doen. Het ziet er wellicht wat minder fraai uit, maar het verkeer heeft er weinig last van en kan goed doorstromen".


Als ook de Oranjelaan en het Oranjepark hun opknapbeurt hebben gekregen, is de oostelijke entree van Dordrecht klaar voor de toekomst.